De kans is klein dat jij ooit al bij een mondhygiënist bent geweest. De eerste lading Belgische mondhygiënisten studeerde namelijk pas af in 2019. Maar wat doet zo’n mondhygiënist precies? En wat is het verschil met een tandarts? Wij leggen je het kort uit.

 

Een mondhygiënist is een beroep dat bij onze noorderburen al jaren bestaat, maar bij ons amper gekend is. Sinds 2019 is het een nieuw paramedisch beroep in België en is de eerste lichting mondhygiënisten aan het werk. Mondhygiënist word je na een bacheloropleiding van drie jaar. Vergis je niet, een mondhygiënist is niet hetzelfde als een tandartsassistent. Een tandartsassistent mag namelijk volgens de wet niet in de mond van patiënten werken, mondhygiënisten mogen dat wél.

 

Beter voorkomen dan … juist!

Wat is dan het grootste verschil tussen een mondhygiënist en een tandarts? Terwijl een tandarts zich vooral focust op het herstellen en verbeteren van het gebit, probeert een mondhygiënist om aandoeningen en problemen te voorkomen. Daarom is een van de belangrijkste taken van een mondhygiënist om advies te geven. Mondhygiënisten kunnen een preventief mondzorgplan opstellen en extra informatie geven over de juiste mondhygiëne. Tandartsen en mondhygiënisten zullen in de toekomst waarschijnlijk nauwer samenwerken om de werkdruk van tandartsen te verminderen en de algemene mondgezondheid in ons land te verbeteren.

Meer lezen over het beroep of de opleiding tot mondhygiënist? Surf dan naar demondhygienist.be voor meer info.

Bron: https://gezond.be/tandarts-vs-mondhygienist-ken-jij-het-verschil/

 

Lees meer 

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.